Oulun taidemuseo
Etusivu / Ajankohtaista

Ajankohtaista

29.08.2011

Aikakautemme seinämaalaus - Maija Louekarin Kasvihuone Ympäristötalossa

Vastavalmistuneesta Ympäristötalosta löytyvät keskitetysti Oulun kaupungin hallintokunnista tekninen keskus, rakennusvalvontavirasto, Oulun seudun ympäristötoimi ja yleiskaavoitus. Ala-aulaan sijoittuva prosenttiperusteinen kuvataidehankinta integroituu täysin rakennukseen ja linkittyy myös kuva-aiheiltaan ympäristöteemaan. Monumentaalisen ja moniosaisen Kasvihuone -lasitaideteoksen suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut oululaissyntyinen muotoilija Maija Louekari (s.1982), joka tunnetaan erityisesti Marimekolle suunnittelemistaan graafisista kuoseista. Teoskokonaisuus palvelee visuaalisen ja esteettisen ulottuvuuden ohella käytännöllistä puolta, koska se toimii hienovaraisena näkösuojana aulan ja toimitilojen välillä.

Perinteinen seinämaalaus on muokattu ajan henkeen sopivaksi ja toteutettu nykytaiteen ja -teknologian keinoin. Digitaalisesti lasipintaan printatut ihmishahmot ovat luonnollisen kokoisia. Osa puu- ja kasviaiheista on suurennettu. Pintapuolisella katsomisella voi hahmottaa kuva-aiheiden yleisilmeen, mutta huolellisemmalla tarkastelulla kuvituksesta löytyy runsaasti muistia ja mielikuvitustakin ruokkivia yksityiskohtia. Jokainen voi löytää kokonaisuudesta aivan omanlaisensa, joko yleisemmän tai yksityisemmän kuvakertomuksen tason.

Maija Louekari inspiroituu jokapäiväisestä elämästä, häntä ympäröivistä arkisista ja pienistä asioista, ihmisistä ja äänistä. Jokaisen teoksen takana on yleensä kiinnostava tarina. Tekijän käsialan tunnistaa selkeästi, eikä Ympäristötalon hallittu ja yhtenäinen teoskokonaisuus luo poikkeusta tähän linjaan. Valittu toteutustekniikka oli hänelle työskentelytapana uudenlainen, ja kyseessä on myös hänen ensimmäinen julkinen taideteoksensa.