Oulun taidemuseo
Etusivu / Teokset / L / Lintuja ja linnunpesiä

Pirkko Nukari

Lintuja ja linnunpesiä

  • Kartalla: Merikotkantie 5
  • Valmistumisvuosi: 2014
  • Teoksen tyyppi: pronssi. Ulkoteos
  • Arkkitehtitoimisto: UKI Arkkitehdit Oy.

Hiirosenkodin sisäpihan viher- ja oleskelualuetta elävöittävät kuvanveistäjä Pirkko Nukarin (s.1943) kuusi lintuaiheista pronssiveistosta.

Oleskelualueen reunalla omenapuun alla seisoskelevat isolla kivellä rinnakkain kaksi Lapintiiraa, uros ja naaras. Keskeisellä paikalla olevan uuden vesialtaan ympäröiville kiville sijoittuvat veistokset Silkkiuikku laskeutuu sekä Töyhtöhyyppä ja pesä pronssimunineen. Läheisyydessä olevan huvimajan kaiteella ovat Punakylkirastaat: naaras istuskelee pesässään munia hautoen uroksen katsellessa omalta oksaltaan. Kokonaisuus on hyvin todentuntuinen, kuin parvi lintuja olisi pyrähtänyt paikalle ja asettunut kaikessa rauhassa pesimäpuuhiin tai muuten vain lepäilemään valmiina pyrähtämään uudestaan lentoon. Tunnetusti Nukari osaa mestarillisesti kuvata veistoksiinsa eri lintulajeille tyypillistä näköisyyttä ja ilmeikkyyttä. Yhdessä alueen istutusten, kiviasetelmien ja vesialtaan kanssa linnut muodostavat viihtyisän ja virikkeellisen ympäristön käyttäjilleen, hoitokodin vanhuksille ja henkilökunnalle.

Hiirosenkotiin toteutettiin prosenttiperiaatteella taidetta myös vuonna 2009. Silloin G-talon porrashuoneen ikkunoihin sijoitettiin Kirsi Tervon hiekkapuhallettu teos Pilvipaimenen polku.