Oulun taidemuseo
Etusivu / Teokset / S / Seurat Luxembourgin puistossa (3 teosta)

Juhani Harri

Seurat Luxembourgin puistossa (3 teosta)

Tuiranpuiston osasto 2, nykyisen Mariankodin teoshankinnat tehtiin suorina teosostoina Juhani Harrilta, joka teki teokset 1990-luvun lopussa.

Litografioiden eli kivipiirrosten aiheena on italialainen valekreivi, seikkailija ja taikuri Alessandro Cagliostron, oikealta nimeltään Giuseppe Balsamo (1743-95). Hän matkusteli kaukomailla ja oleskeli Euroopan hoveissa. Hänet tunnettiin lääkeopin, astrologian, kemian ja fysiikan alkeiden taitajana sekä taikatemppujen ja mystisten ihmeparannusten tekijänä. Tämä tarunhohtoinen elämä on kiehtonut taiteilijaa uran alkuajoista lähtien.

Assemblagessa eli esinekoosteessa on kävelykeppi ja somerolaisesta, lakkautetusta kyläkaupasta ostettuja nappeja. Nimi ja tekotapa viittaavat taidehistoriaan ja erityisesti pointillistisen, täplämaalauksen isän Georges Seurat´n (1859-1891) maalauksiin. Hän oivalsi, että lähekkäin maalatut pisteet havaitaan tiettynä värinä ja kuva-aiheena. Sarjan muissa teoksissa on lisänä pieniä koriste-enkeleitä, lasten leikki-intiaaneja ja sateenvarjoja.