Oulun taidemuseo
Etusivu / Teokset / H / Happilautta

Hanna Vihriälä

Happilautta

Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen (ent. vanhan sairaalan) klassinen ja puhdaslinjainen B-rakennus valmistui vuonna 1938. Rakennukseen on peruskorjauksen yhteydessä tehty pieni laajennusosa, joka yleisilmeeltään noudattaa alkuperäisen rakennuksen tyyliä.

Oulaisissa syntyneen, Tampereella asuvan ja työskentelevän kuvanveistäjän Hanna Vihriälän Happilautta-ulkoveistos sijoittuu B-rakennuksen edustalle sisääntuloväylän varteen jäävälle viheralueelle. Alumiiniveistos on valettu erityyppisistä ja -kokoisista pehmoleluhahmoista, jotka on kerätty vapaaehtoisen lahjoitus- ja kierrätyskäytännön mukaisesti Oulusta. Nämä muotonsa ja ääriviivansa taiteelle luovuttaneet lasten uni- ja leikkikaverit, kuten nallet ja puput luovat punasolun muotoa muistuttavaan veistokseen oman inhimillisen, tarinallisen kerroksensa.

Veistoksen nimi, Happilautta viittaa punasolujen merkittävään, elämää ylläpitävään tehtävään ihmisen kehossa. Biologisen ja tarinallisen kerroksellisuuden ohella veistokseen sisältyy myös symbolinen, viestinnällinen ulottuvuutensa. Ornamentaalisen, läpinäkyvän rakenteen voi nähdä kuvastavan myös yhteisöä, turvaverkkoa, joka toimii vertauskuvana lasten- ja nuortenpalveluiden toiminnalle. Veistoksen orgaaninen muoto tuo vastapainoa rakennusten ja puurivistöjen suoriin vaaka- ja pystylinjoihin, ja siten osaltaan pehmentää miljöövaikutelmaa.