Oulun taidemuseo
Etusivu / Teokset / V / Valon kanjoni

Tapio Rosenius

Valon kanjoni

  • Kartalla: Tahtimarssi 3
  • Valmistumisvuosi: 2017
  • Teoksen tyyppi: Valotaideteos. Sisä- ja ulkoteos. Ulkoteos
  • Arkkitehtitoimisto: Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen.

Hiukkavaara on kestävä pohjoinen talvikaupunki – kaupunginosa, joka on käyttäjälähtöinen, älykkään energiatehokas ja neljän vuodenajan kaupunkielämän keskus. Sen toiminnallinen, konkreettisesti valovirtaa sykkivä ydin on vastavalmistunut Hiukkavaaratalo. Hiukkavaaratalon ja siihen yhdistyvän Marssipuiston aukion rakennushankkeen yhteydessä on noudatettu Oulun kaupungin prosenttiperiaatepää-töstä ja taiteiden kaavan suunnitteluperiaatteita. Tavoitteena on ollut tukea Hiukkavaaran keskuksen viihtyisyyttä ja monimuotoisuutta.

Oululaislähtöisen valaistussuunnittelijan Tapio Roseniuksen, Lighting Design Collectiven (LDC) johdolla Hiukkavaaran monitoimita¬loon on toteutettu värillisesti vuodenaika-teemaa kantava Valon kanjoni -valotaideteos, joka leviää rakennuksen aulatilasta viereiselle Marssipuiston aukiolle. Sitä voidaan tarvittaessa hyödyntää myös lasten opetuksessa. Pääaulan ja aukion yleisvalaistukseen linkitetty Valon kanjoni -valotaideteos on sovittu pidettäväksi esillä määräajan, joka on kymmenen vuotta installoimishetkestä. Sen umpeuduttua tarkastellaan valotaideteoksen hoitoon ja huoltoon liittyviä asioita, kuten kokonaisuuden jatkamista sellaisenaan tai ilmenneitä teknisiä ja teknologisia päivitystarpeita.

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on tukenut Hiukkavaaratalon ja Marssipuiston aukion prosenttiperusteista kuvataidehankintaa 35 000 euron kohdeavustuksella.