Oulun taidemuseo
Etusivu / Teokset / H / Herbarium

Marja Pirilä

Herbarium

Rovaniemeläissyntyisen, sittemmin tamperelaistuneen valokuvataiteilija Marja Pirilän moniosainen julkisivuteos integroituu sisäpihan puoleiseen lasikäytävään. Herbarium on keraamisin värein lasille painettu valokuvakasvisto, joka sisältää kolmekymmentä Suomen luonnonvaraista kasvia. Pirilä on jaotellut ne männikössä, kuusikossa ja koivikossa viihtyviin kasviryhmiin. Jokaisen kasvin viereen on painettu sen tieteellinen nimi ja koulun oppilaiden käsin kirjoittama suomenkielinen nimi.

Monumentaalinen teoskokonaisuus on sekä elämyksellinen että informatiivinen. Mittasuhteet luovat lumoavan, taianomaisen tunnelman. Kasvit, jotka luonnossa ovat vain kymmensenttisiä kurottuvat nyt jopa kolmimetriseksi pienten käpyjen ollessa tuolin korkuisia. Teos on nähtävissä sekä rakennuksen ulkoa että sisältä päin ja sen luonne vaihtelee ulko- ja sisävalaistuksen muuttuessa päivänkierron aikana.

Teknisistä syistä emme pysty enää päivittämään sivuille kuvia. Kuvat löydät kuitenkin taidemuseon mediapankista https://luuppi.kuvat.fi/kuvat/Oulun+taidemuseo/Uusimmat+prosenttitaideteokset/