Oulun taidemuseo
Etusivu / Teokset / K / Kunnianosoitus virtaaville vesille

Minna Kangasmaa

Kunnianosoitus virtaaville vesille

Kiimingin keskustan kampusalueelle valmistuneessa Kiiminkipuiston koulussa on hyödynnetty pohjoispohjalaista käsityöperinnettä ja teollista osaamista. Minna Kangasmaan monumentaalinen julkisivuteos Kunnianosoitus virtaaville vesille – Homage to Flowing Waters on linjassa arkkitehtuurin ja yhteistoiminnallisuuteen nojaavan rakentamisen kanssa.

Julkisivuteos on ylistys Kiimingin pohjoisille maantieteellisille erityispiirteille ja sen luonnonvaraisille eliöille. Innoittajana on ollut erityisesti Kiiminkijoki lukuisine luonnontilaisine koskineen, joista huomattavimpana mainittakoon Koitelinkoski. Korkeasta humuspitoisuudesta luonnostaan ruskeavetinen valjastamaton Kiiminkijoki on luonnontilaisena ainutlaatuinen Euroopassa. Kiiminkijokeen kulkeutuvat myös yhden maamme suurimman luonnonvaraisen vesiputouksen Hepokönkään putouksessa virtaavat vedet. Hienovaraisesti aaltoileva pinta on kuin virtaava vesi alati muutoksessa.

Teoksesta on löydettävissä myös rauhoitetun alueellisen kasvin, lehtotikankontin ”tohvelimaiset” ja kierteiset muodot sekä viittauksia Kiiminkijokeen merestä nouseviin uhanalaisiin vaelluskaloihin ankeriaaseen ja meritaimeneen. Kangasmaa on hyödyntänyt teoksensa suunnittelussa ja toteutuksessa ympäristötietoisuutta ja kierrätysideologiaa.

Teknisistä syistä emme pysty enää päivittämään sivuille kuvia. Kuvat löydät kuitenkin taidemuseon mediapankista https://luuppi.kuvat.fi/kuvat/Oulun+taidemuseo/Uusimmat+prosenttitaideteokset/