Oulun taidemuseo
Etusivu / Prosenttitaide / Prosenttitaide Oulussa

Prosenttiperiaate Oulussa

Prosenttiperiaate otettiin Oulussa käyttöön vuonna 1964. Tuolloin kansandemokraattinen valtuustoryhmä esitti kuvaamataidetoimikunnan kokouksessa, että julkisten rakennusten kustannusarviosta käytettäisiin 1,5 prosenttia veistoksiin, seinämaalauksiin tai muihin taidehankintoihin. Kuukautta myöhemmin kaupunginvaltuustossa enimmäissuositukseksi kirjattiin 2 prosenttia.

Ensimmäinen prosenttitaideteos saatiin kaupunkiin, kun Nuottasaaren kansakoulun kuvataidehankinnasta järjestettiin valtakunnallinen kuvanveistokilpailu. Kuvanveistäjä Kauko Räsäsen voitti kilpailun ehdotuksellaan. Kuparireliefi Aapelus ripustettiin paikoilleen rakennuksen julkisivuun vuonna 1967. Vuosikymmen muodostui perinteisen veistotaiteen ja uuden modernin muotokielen vedenjakajaksi. Vapaasti hahmotellut figuurit ja abstraktit veistokset tulivat realististen kuva-aiheiden sekä patsaiden ja muistomerkkien rinnalle. Aapelus oli ensimmäinen abstrakti julkinen taideteos Oulussa.

Seuraavilla vuosikymmenillä 1970- ja 1980-luvuilla julkisista taidehankinnoista järjestettiin erilaisia kilpailuja. Valtakunnallisten, alueellisten ja kutsukilpailujen kautta rakennuskohteisiin saatiin veistoksia, maalauksia, grafiikan vedoksia ja tekstiiliteoksia. Prosenttiperiaate jäi Oulussa muutamia rakennuskohteita lukuun ottamatta lähes täysin unohduksiin 90-luvun taloudellisten lamavuosien aikana. Periaatteen noudattamiselle löydettiin uuden vuosituhannen myötä erilainen toteutusmalli. Prosenttitaidetyöryhmään kuuluvat tilapalveluiden, taidemuseon ja käyttäjien edustajat sekä kohteen arkkitehti ja rakennuttaja.

Oulun kaupungin uuden liikelaitoksen Tilakeskuksen aloitettua toimintansa 2008 alusta rakennusinvestoinneille kohdennetut kuvataidehankintojen määrärahat ja siten myös hankintojen tilaajatehtävät, sopimukset ja vastuu rahoituksen riittävyydestä ovat siirtymässä tilapalveluilta taidemuseolle. Rakennuttamiseen liittyvät hankintojen suunnittelu- ja rakentamistehtävät jäävät tilaliikelaitokselle. Tilakeskus tulee siten huolehtimaan prosenttitaidehankintojen teknisten rajapintojen yhteensovittamisesta rakennuskohteeseen ja teosten toteuttamisen sekä hankinta-aikataulujen ja kokonaiskustannusten koordinoinnista.

Kaupungin hankemenettelyn mukaan lopullisen ratkaisun kuvataidehankinnasta ja sen suuruudesta tekee kaupunginvaltuusto päättäessään hankesuunnitelman mukaisesta rakennusinvestoinnista.